V novembru smo se podali na matematični sprehod z muco Copatarico, kjer smo se veliko naučili, predvsem pa zelo zabavali. Najprej smo prisluhnili pravljici Muca Copatarica in si ogledali dramatizacijo pravljice. Zaželeli smo si, da bi muca Copatarica obiskala tudi nas. V ta namen smo ji izdelali hišico iz kartonskih škatel in jo prav lepo pobarvali ter okrasili. In res, že naslednji dan je prišla k nam! Je rekla, da bo pri nas ostala kar na počitnicah. S seboj je prinesla toliko copat in šivalnega pribora, da je bila hiška premajhna, zato smo v igralnici oblikovali še kotiček »Pri muci Copatarici«. Pokazala nam je različne vrste blaga pa gumbe in cofke, volno, sukanec in iglo. Ob pesmi »Dva cepetambla« nas je učila, kako sezuvati in obuvati copate. Opozorila nas je, da morajo biti copatki vedno lepo pospravljeni. Potem pa se je začela malo dolgočasiti, zato se je spomnila, da bi se lahko igrali matematiko. Joj, pa kakšno matematiko, saj mi smo vendar v vrtcu in ne v šoli! Toda njena matematika je bila prav zabavna. Naredila nam je »copatjo solato«, kjer smo morali prepoznati in poiskati svoje copate ter copate drugih otrok. Spoznali smo rdečo in modro barvo ter razvrščali po tem kriteriju. Oblikovali smo drevesni diagram. Prirejali smo copate, gumbe, cofke, najprej na konkretnem nato pa še na slikovnem nivoju. Spoznavali smo pojme na/pod ter zgoraj/spodaj.
Igrali smo se s pretikankami in tudi sami sešili svoje copatke – prav takšne, kakršne si vsak sam želi. Ko je muca Copatarica počivala, smo mi imeli gibalne minutke v telovadnici, plesali, se igrali na prostem in hodili na sprehode, kjer smo iskali mucin pravi dom. Našli ga nismo, smo pa opazili kar nekaj mačk in ugotavljali, da niso prav podobne naši muci Copatarici. S pomočjo slikanic smo spoznavali žival mačko, njene telesne dele, gibanje, oglašanje …
Kmalu prihaja zima in muca Copatarica je odšla domov šivat copatke za otroke iz male vasi … Kdo ve, ali jih bodo pospravili, preden bodo šli spat? Zadnji teden v novembru smo sodelovali pri okrasitvi skupnih prostorov vrtca, s snežinkami in drugimi okraski pa smo si polepšali tudi našo igralnico.
Prihaja december – čas veselja, ustvarjanja, pričakovanj, zabave, druženja, dobre volje in širokih nasmehov.

Zapisala J. F.