DOŽIVETJA NA GORJANCIH
Otroci iz skupine Mehurčki (enota Živžav) in Mavrica (enota Petelinček) smo v četrtek odšli na težko pričakovani tabor na Gorjancih. Otroci so pokazali navdušenje že nad vožnjo z avtobusom, saj je bila za marsikoga to prva taka izkušnja. Polni pričakovanj in radovednih pogledov so mladi planinci izstopili iz avtobusa in takoj pričeli z raziskovanjem okolice planinskega doma na Miklavžu.
Vreme nam je bilo naklonjeno, zato smo lahko izpolnili vse načrtovane pohode in dejavnosti. Prvi dan smo se podali na Gospodično, kjer smo si lica umili s »čudežno« izvirsko vodo. Otroci so bili dobro razpoloženi in polni energije, zato je bil za njih pohod »mala malica«. V okolici doma smo si ogledali star skedenj in različna orodja, ki so jih uporabljali v starih časih. Podučili smo se tudi o živalih in rastlinah, ki jih najdemo na Gorjancih. Ogledali smo si tudi Oglarsko bajto, ki so nam jo prijazno razkazali lastniki. Zvečer smo s svetilkami odšli na nočni pohod, upali smo, da najdemo kakega gorjanskega škrata, vendar nam sreča ni bila naklonjena. Našega dneva pa še ni bilo konec, v pižamah smo se podružili ob gledanju filma Kekec in se učili vriskati. Potem so mali navihanci ob hihotanju pod odejo le zaspali in si odpočili od dogodivščin polnega dneva.
Drugi dan smo se po zajtrku odpravili na Trdinov vrh, kjer je sledila malica in planinski krst. Ko smo se vračali proti domu smo v gozdu naleteli na čisto prave hiške škratov, toda na žalost so se nekje potepali in jih nismo uspeli videti. Ob vrnitvi v Dom na Miklavžu pa nas je pričakalo krepko kosilo, kot se za prave planince spodobi. Obiskal nas je tudi lovec, gospod Žare in nam povedal ogromno zanimivosti o naravi in živalih. Na koncu smo si ogledali tudi cerkev Svetega Miklavža, ki nas je očarala s svojo preprostostjo. Ko smo se vračali proti domu so nas pričakali že prvi starši, otroci so jim veselo skočili v objem.

Zapisala: Alenka Škrubej