Mesec januar smo pri Metuljih vzeli zelo resno, saj smo imeli nalogo pregnati vse bacile . Glede na našo skoraj popolno prisotnost, nam naloga precej dobro uspeva.

S pomočjo slik smo spoznavali bacile in kje vse jih imamo. Umivali smo roke in si ogledali film Čiste roke za zdrave otroke, ki nas je tudi naučil lepe deklamacije in pravilnega umivanja rok. Prav tako smo “razkužili” s krpicami celo igralnico, otroci so pridno čistili mize, stolčke, ogledalo, poličke, stene, kljuke in podobno. Naučili smo se tudi pravilnega kihanja v rokav in tega, da bacile preženemo s primernim zračenjem in telovadbo, ter bivanjem na svežem zraku. Zato smo vsakodnevno telovadili, izvajali jogo, se preganjali po svežem zraku in se nismo ustrašili niti mraza, niti dežja. Naredili smo tudi čisto pravi zimski pohod do Stare Vasi in nazaj in vsakodnevne dolge sprehode.

Urili smo tudi finomotoriko s stiskanjem limon. Rezali smo tudi sadje, ki smo ga uspešno združili v sadno solato. Otroci z rezanjem niso imeli prav nobenih težav, kot sem najprej pričakovala. Rezanje smo utrjevali postopoma, najprej z banano, nato z jabolko itd.  Tudi smoothie nam je teknil. Otroci te skupine imajo precej radi sadje, še slajše pa nam je teknilo, ker je bilo rezano izpod lastnih prstkov.

Na obisku smo imeli tudi medicinsko sestro iz ZD Novo mesto, ki nas je naučila sestaviti piramido zdrave prehrane. Izdelali smo tudi plakate sadje/zelenjava, ter razvrščali hrano na zdravo in nezdravo. Redno smo umili tudi zobke in tako “požgečkali” bacile, da oddidejo iz naših ust.

Poklic zdravnika smo preučili iz vseh koncev in si krepili spomin s pomočjo sličic bolezni in zanj primernega zdravila. Igrali smo se  vse kar imamo na temo zdravnika, reševalna vozila, zdravniške kovčke, slike in knjige.

Za konec pa smo skrili vse bacile v knjigo z naslovom Ne liži te knjige, ki govori o tem kako majhni so bacili, kje vse jih najdemo in kako jih prenašamo.

Bacile smo skoraj pregnali, ostali so le takšni lepi naslikani, ki krasijo našo steno. Te smo naredili tako, da smo s slamico pihali kapljice tuša in dorisali oči.