Na različnih prireditvah v našem kraju občudujemo štrukeljce, ki jih pripravljajo kmečke ženske in gospodinje. Ne manjkajo niti ob prazniku naše občine Jernejevo. Predstavljajo značilno sladico v našem okolju, ki se običajno pripravlja ob žegnanjih (krščanskem prazniku vasi), pa tudi ob drugih prazničnih dogodkih.

Prosili smo Gašperjevo babi Mihaelo in takoj je bila pripravljena priti v skupino in nas seznaniti s pripravo te šentjernejske sladice. Preživeli smo zelo lepo in delavno dopoldne. Že prejšnji dan smo zmleli orehe in tako spoznali prvi postopek pri pripravi štrukeljcev. Naslednji dan smo aktivno sodelovali pri pripravi testa in nadeva.

Babi Mihela ima veliko izkušenj pri delu z otroki, saj ima kar nekaj vnukov, na katere prenaša svoje bogato kulinarično znanje. Otroke je vključevala v delo in moramo reči, da so se kar dobro izkazali. Upoštevali so njena navodila in nastali so čudoviti štrukeljci. Po vrtcu je prijetno zadišalo. Bilo je domače, praznično.

Po počitku so bili štrukeljčki ohlajeni, otroci so jih vzeli domov. Veseli smo, da smo lahko otrokom omogočili spoznavanje delčka lokalne kulinarike z aktivno udeležbo. Hvala gospe Mihaeli za pripravljenost, dobro voljo in sodelovanje.