Ob dnevu slovenske hrane, 17. novembra 2023, smo že trinajstič izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan je bil »Kruh za zajtrk – super dan!«

Glavni cilj razglasitve dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja in posledično zagotavljanje  prehranske varnosti prebivalstva.

Zaščitna znaka Ekološki in Izbrana kakovost – Slovenija omogočata takojšnje prepoznavanje živil s posebnimi lastnostmi. Izbrana kakovost zagotavlja slovensko pridelavo in predelavo.

Tradicionalni slovenski zajtrk nas opominja, da je ta hrana sezonsko dostopnejša, sveža in prepoznana po tradicionalnem okusu.

V projekt Tradicionalni slovenski zajtrk so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole in druge institucije oz. javni zavodi. Če je zajtrk sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolk, ki so bila pridelana oziroma predelana v Sloveniji, so javni zavodi upravičeni do pavšalnega nadomestila, letos 0,72 EUR za vsakega otroka oziroma učenca.

Za naš zajtrk so domači kruh spekli v Pekarni Pepe iz bližnjega Škocjana, ekološko maslo je bilo narejeno iz slovenskega nehomogeniziranega mleka v mlekarni Krepko, ekološko mleko so pripeljali iz lokalne mlekarne turistične kmetije Pr Martinovh – Krhin iz Gorenjega Gradišča. Med smo kupili pri Čebelarskem društvu Šentjernej, jabolka pa so bila s kmetije Karlovček z Vrha pri Šentjerneju.

Pobudnica Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bila leta 2011 Čebelarska zveza Slovenije, zato so čebelarji Čebelarskega društva Šentjernej otrokom v vrtcu v Šentjerneju in enoti v Orehovici predstavili, kako s čebelo priti do slastnega medu. Društvu se iskreno zahvaljujemo v želji, da nas naslednje leto spet obiščejo.

»Kruh za zajtrk – super dan!«

Za letošnje leto je medresorska delovna skupina pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v ospredje postavila pomen kruha kot osrednjega živila. V Sloveniji imamo na voljo kakovostna žita in žitne izdelke, ki pa so, žal, v polnozrnati obliki med potrošniki premalo priljubljeni. Več

Mojca Kodelič

organizatorica prehrane Vrtca Čebelica Šentjernej