Teden mobilnosti, ki je potekal od 19. 9. do 22. 9., smo obeležili tudi pri Gorjanskih škratih.  Izvajali smo različne dejavnosti na temo prometa in spoznavanja različnih vozil.

Kljub temu, da se naš vrtec nahaja v vaškem okolju, imamo zelo bogato in pestro učno okolje. Na sprehodih smo iskali in poimenovali različna vozila, se pogovarjali o barvah in velikosti, jih primerjali med seboj, prepoznavalii zvoke in ugotavljali smer izvora. Opazili smo traktorje, avtomobile, kolesa, motorje, vozove, različne gradbene stroje, letalo, celo avtobus, ki smo si ga pobliže ogledali. Otroci se radi igrajo igro čaranja, ko vzgojiteljica čara in otroke spreminja v različne vloge. Pri tem se otroci gibljejo, se zabavajo, mimogrede pa razvijajo svoje, poleg gibalnih, intelektualne sposobnosti. V igri smo vozili letalo, helikopter, raketo, vlak, motor, kolo…

Teden mobilnosti je priložnost, ko želimo poudariti pomen trajnostnih načinov premikanja. V sodelovanju s starši smo izpeljali akcijo Dan brez avtomobila. Starši so parkirali na bližnjem parkirišču, nato pa otrokom omogočili, da so se v vrtec pripeljali s kolesi ali s poganjalci. Otrokom so se od veselja in navdušenja svetile oči, ko so pripovedovali o svojem prihodu v vrtec.

Po zajtrku so si otroci nadeli čelade in dopoldne smo preživeli v prijetnem, kolesarskem vzdušju.

Hvala starši, ker ste razumeli in podprli akcijo. Kako malo je včasih potrebno…